Estiu

L’absència per vacances sol representar la prova més dura de l’any per a les plantes del jardí i la terrassa. I molt més si la calor apreta. ¿Qui es queda a càrrec? ¿El porter, la veïna, un amic, un familiar? ¿El reg automàtic? Sigui qui sigui cal deixar-ho tot ben preparat.

Tasques generals del mes


El reg segueix sent de màxima importància a l’estiu, especialment si les plantes es conreen en test o jardinera. Utilitza aspersió per a la gespa; degoteig per als arbustos, anuals i vivaces, tanques i arbres, i regadora o immersió (segons) per a algunes plantes d’interior.

  Les plagues i fongs, sota control. No pots descuidar-te. Sempre que sigui possible, utilitza plaguicides sistèmics i fungicides d’ampli espectre.

Males herbes, a ratlla. La birba de males herbes ha de continuar.

 Suspèn l’abonat de les plantes de flor i d’interior. Quan fa tanta calor no els convé.

 Prepara les plantacions de tardor. A partir del 15 d’agost, quan comenci a fer menys calor, obre els forats per a les plantacions de setembre i barreja la terra amb humus.

Agafa la podadora i …

Doneu una bona retallada als rosers. Si vols tenir roses a la tardor poda fort els rosers a l’agost.

Repassa les tanques de coníferes. A la segona quinzena d’agost, les coníferes, sobretot si es troben en tanques, necessitaran una retallada per recuperar la forma. Espera que passin els dies més calents per agafar la podadora.

Fes poda de neteja d’arbustos i enfiladisses. Revisa els arbustos i enfiladisses i allibera’ls de les branques seques, febles o embullades. Recorda que la poda forta dels arbustos de floració estival no s’ha de fer fins a finals de l’hivern.

Embuata per conservar la humitat

Abans de marxar de vacances, embuata el peu dels arbres, arbusts i enfiladisses perquè el substrat es conservi humit més temps.

 

Vigila la salut de les coníferes

Si les acícules de les coníferes estan marrons, potser estiguin patint l’atac de fongs de putrefacció com la Phytophtora o el Seridium, que creixen en terrenys amb mal drenatge o escassa ventilació. Demana consell al nostre centre de jardineria i actua immediatament.

Deixa la gespa una mica més alta

Quan passis el tallagespa no tallis més d’un terç de l’alçada de l’herba. Així aguantarà millor l’efecte del sol i l’escassetat d’aigua durant un parell de setmanes. Passa la escarificadora per airejar. Abans de marxar de vacances, dóna-li un bon reg. Revisa el sistema automàtic i els aspersors abans de marxar. 

HORT.

Asegura l’aigua

Com herbàcies que són, pateixen més els efectes de la calor, per tant, si marxes de vacances deixa-les ben proveïdes d’aigua.

Molt que collir

L’agost és un dels mesos més pròdigs a l’hort. No permetis que les mongetes verdes granin i es tornin fibroses: recull-les a temps. També continua la collita de tomàquets, albergínies, pebrots (han d’estar verdes quan els treguis de la mata), carbassons, cols, enciams, síndries, melons …

 

Segueixen les sembres de tardor-hivern

No deixis de sembrar les hortalisses de tardor-hivern. Recordeu-vos de preparar el sòl mitjançant una cava profunda i afegir als bancals adob orgànic d’alliberament lent. 

Dóna’ls adob orgànic a les hortalisses

Les hortalisses de tardor-hivern que vas sembrar al juliol necessitaran un abonament d’alliberament lent -compost, humus de cuc, mantillo- per desenvolupar-se adequadament. Mantingues els bancals ben tous i lliures de males herbes. 

 

¡Atenció a l’aranya vermella!

La sequedat i la calor propicien l’aparició de l’aranya vermella. Sabràs que ha atacat quan vegis que les fulles comencen a possar-se pàl·lides i assecar-se i exhibeixen unes finíssimes teles amb uns minúsculs puntets: les aranyes. Mantindràs allunyada a aquesta plaga si procures un ambient humit, ja que aquests aràcnids no suporten l’aigua. Si ja han atacat aplica un acaricida. 

 

Deixa de fertilitzar-les

Suspèn les aportacions de fertilitzant fins al setembre.

Que no els hi falti aigua i humitat ambiental

Com succeïa al juliol, no et descuidis amb el reg i la humitat ambiental en aquest mes tan calent. No totes necessiten la mateixa quantitat d’aigua, de manera que has de regar a demanda (comprova la humitat del substrat); evita l’excés de reg i sobretot l’entollament, que afavoreix l’aparició de patògens.